רשלנות רפואית עורכת דין אדרה רוט
דלג אל התוכן
שיחה אישית עם עו"ד אדרה רוט: 072-334-0001

עורכת הדין אדרה רוט, מתמחה בייצוג בתביעות על רקע גנטי בשל הפרת חובת היידוע במסגרת מעקב ההריון.

פנה/י לתיאום פגישה >>
עו"ד אדרה רוט מומחית ברשלנות רפואית

עו"ד אדרה רוט, בעלת ניסיון רב בייצוג תובעים (בלבד) במקרי סיבוכים בהריון

פנה/י לתיאום פגישה >>

אבחון מוטציות גנטיות שגורמות להיפומלנוזיס ע״ש איטו

מחבר: 09/01/2022 09:30

אם שמעת לראשונה על תסמונות נוירוקוטנאיות או על היפומלנוזיס ע״ש איטו, רק לאחר הלידה של הילד/ה שלך, יש כמה עובדות חשובות שרצוי להכיר.

hypomelanosis of Ito הנה מחלה נדירה מאד, כאשר רוב המקרים המתועדים הנם בעלי רקע גנטי מוכר ומאידך, אינם תורשתיים. באמצעות בדיקות גנטיות נפוצות כמו בדיקת הצ'יפ הגנטי ובדיקת אקסום, ניתן לאבחן מעל 60% מהמוטציות הגנטיות שגורמות למחלה, עוד בתחילת ההריון ולמרות שהמדובר על מוטציות גנטיות חדשות DE-NOVO.

במקרה של אבחון ילד/ה הלוקה במחלה רק לאחר הלידה חשוב לפנות לייעוץ גנטי במסגרת קופת החולים ולבצע לילד/ה בדיקה גנטית לצורך אבחון המוטציה הגנטית שגרמה למחלה.

במקרים שבהם הבדיקה הגנטית של הילד/ה תמצא אחת מתוך עשרות מוטציות מוכרות, שידועות ככאלו שגורמות ל-hypomelanosis of Ito, ואם יתברר כי הרופא שליווה את מעקב ההריון שלך האם לא יידע אותה לגבי האפשרות לעשות בדיקת מי שפיר, צ'יפ גנטי ואקסום, יכול ותקום עילה להגשת תביעת רשלנות רפואית.

בסקירה שלפניך נסביר אודות המחלה הנדירה, על האפשרויות לאבחן מוטציות גנטיות שעלולות לגרום למחלה עוד במהלך ההריון, על השפעויותיה האפשריות על העור והפיגמנטציה של החולה, כמו גם על השפעותיה הקיצוניות על מערכת העצבים.

נדגיש כי בכל מקרה, נדיר ככל שיהיה, של אבחון ילד/ה הלוקה במחלה רק לאחר בלידה, חשוב לפנות להתייעצות אישית עם עורך דין מנוסה לצורך בדיקת המקרה והערכת האפשרות להגשת תביעת פיצויים בשל רשלנות רפואית.

hypomelanosis of Ito בכמה מילים ובעברית

במהלך שנת 1952 פרסם לראשונה רופא העור היפני, מינור איטו (Minor Itô) מקרה משונה בו נתקל במרפאתו. הוא תאר בחורה יפנית בת 22 שהופיעה עם כתמים עוריים בהירים בצורות שונות על כל חלקי גופה, אך לפי אזורים שמתאימים לפיזור העצבוב העורי.

הוא קרא לתופעה החדשה הזו Incontinentia Pigementi Achromians ויש שיגידו שגם זה לא מהווה שם קליט או מובן במיוחד. לימים היא נקראה גם היפומלנוזיס על שם איטו, כלומר על שם אותו רופא יפני שגילה ותיעד אותה לראשונה.

התסמונת הנדירה מופיעה לרוב כבר בשנה הראשונה או השניה לחיים, ב-1 מכל 10,000 איש באוכלוסיה ושכיחה פי 2.5 בבנות בהשוואה לבנים.

המחלה אינה משפיעה רק על העור. היא משויכת לקבוצה של תסמונות שנקראת תסמונות נוירוקוטנאיות. נוירו, כלומר מערבת את מערכת העצבים וקוטנאיות, כלומר מערבת את העור.

הקשר בין מערכת העצבים לבין העור עשוי להשמע מוזר תחילה, אבל הוא נובע מכך ששניהם מתפתחים מאותו מקור עוברי. תסמונות אלו עשויות למשוך את עיקר תשומת הלב בגלל הביטויים העוריים שלהן, אך חשוב לדעת כי הן עשויות להיות מלוות בתסמינים נוירולוגיים שונים וקיצוניים.

היפומלנוזיס: היעדר פיגמנט הצבע בחלקי העור

המאפיין הוויזואלי הבולט ביותר בקרב ילדים עם היפומלנוזיס ע״ש איטו הוא השינויים העוריים הנגרמים בשל המחלה.

שינויים אלו כוללים אזורים בהם יש כמות מופחתת של מלנין, שהוא אותו פיגמנט שאחראי על הצבע בעור, בשיער ובעיניים שלנו. הכמות המופחתת גורמת להיווצרות כתמים בהירים על גבי הגוף, הנקראים בשפה המקצועית היפופיגמנטציה או רמה נמוכה של פיגמנט.

הכתמים באים בצורות שונות ומגוונות, חלקם בצורת טלאים, אחרים בדוגמת פסים ולעיתים מופיעים אף כתמים בצורת ספירלה או מערבולת. הם נוטים להופיע כבר בגיל שנה ונותרים לאורך כל החיים, אם כי חלקם מתכהים עם הגיל.

השפעות עצביות והתפתחותיות של היפומלנוזיס ע״ש איטו

בעוד שקל מאד לראות בעיניים ולהבחין בתופעות הפגמנטציה על גבי העור, חשוב לדעת כי כ-75% מהילדים עם היפומלנוזיס ע״ש איטו נוטים לפתח גם תסמינים נוספים, שאינם קשורים לעור בהכרח.

רובם קשורים לפגיעות של מערכת העצבים כמו לדוגמה הופעה של פרכוסים קשים ועמידים לטיפול, המלווים בתופעות של עיכוב התפתחותי ופגיעה בכישורים השכליים. ילדים אלו נוטים לסבול ממוגבלות שכלית, לעיתים גם בלי קשר להופעת פרכוסים.

במקרים מסוימים ניתן לראות כי צד אחד של המוח גדול יותר מהשני. הבדלים אלו עשויים להתבטא גם בהבדלים בין הגפיים או להשפיע על צד אחד של הגוף בכללותו.

תסמינים אחרים עשויים לכלול:

  • פזילה קשה
  • היקף ראש קטן או מיקרוצפליה
  • עיוותי שלד כמו גפה קצרה מהשניה או עקמת בעמוד השדרה
  • חולשת שרירים או היפוטוניה
  • מומי לב
  • התפתחות לא תקינה של הכליה

ועוד...

זו ודאי נשמעת כמו רשימה ארוכה ומפחידה, אך חשוב לדעת כי בדומה לכל תסמונת, מדובר באוסף תסמינים שדווחו כקשורים להופעת הסינדרום, בעוד שבפועל הם מופיעים באחוזים משתנים בקרב הילדים. כלומר, לא כל ילד עם היפומלנוזיס ע״ש איטו יסבול מכל התסמינים שהזכרנו.

מוזאיקה: חלק מהתאים נותרים תקינים ואחרים נפגעים

הסיבה הגנטית שעומדת מאחורי היפומלנוזיס ע״ש איטו אינה ידועה במלואה. בין השאר מייחסים את הופעת התסמונת לתופעה גנטית המוכרת בשם מוזאיקה.

התופעה הזו מופיעה לרוב כאשר השינויים הגנטיים מתרחשים בזמן ההתפתחות העוברית. במילים אחרות, לאחר ההפריה הראשונית של הזרע והביצית לתא אחד, התא ממשיך להתחלק ולהתמיין ליצירת עובר.

בשלב מוקדם, כאשר מדובר בתאים ספורים בלבד, עשוי להתרחש שינוי גנטי, מוטציה, באחד מהתאים. נדגיש כי נכון למועד כתיבת שורות אלו הגן הספציפי, שגורם להתפתחות hypomelanosis of Ito, לא זוהה עדיין ולכן לא באמת ניתן להבין מה גורם להופעתה של המוטציה כחדשה, רק לאחר ההפריה.

במקרה של מוזאיקה, פירוש הדבר הוא שנוצרות ״שתי שורות״ של תאים. שורה אחת תקינה שממשיכה להתפתח כרגיל ושורה אחרת של תאים הנושאים את המוטציה ועשויים לבטא אותה באזורים שונים.

במקרה של היפומלנוזיס ע״ש איטו זוהו מספר פגמים גנטיים שעשויים להיות קשורים למחלה.

למעשה [נכון למועד כתיבת שורות אלו] זוהו 64 פגיעות ושינויים באזורים שונים על גבי כרומוזומים שונים, שמייצגים את סידור הגנים על-גבי הדנ״א שלנו, שגורמות להופעתם של אותם כתמים באזורים שונים בעור, בעוד שאזורים אחרים נותרים ללא פגע. ביניהן דווח על פגיעות בכרומוזום 9, 15 ובכרמוזום X ובפרט באזורים:

  • 9q33
  • 15q11-q13
  • xp11
  • xp21.2

חשוב לציין כבר עתה כי ניתן לאבחן חלק ניכר מהמוטציות הנ"ל במסגרת בדיקות גנטיות זמניות ונפוצות, עוד במהלך שלבי ההריון הראשוניים.

המחלה אינה תורשתית ברוב המקרים אלא DE NOVO

פחות מ-3% מהמקרים של היפומלנוזיס ע״ש איטו דווחו כמקרים משפחתיים כלומר, הרוב המוחץ של המקרים מתרחשים בגלל אותה מוטציה מקרית בשלבים המוקדמים של ההתפתחות העוברית, מה שמוגדר בשפה הרפואית כמוטציה דה נובו DE NOVO.

לכן, כמעט בלתי אפשרי לזהות את התסמונת באמצעות בדיקות סקר גנטיות של ההורים לפני ההריון. משמעות הדבר היא שגם הסיכוי להשנות של התסמונת בקרב האחים וההריונות הבאים נמוך ביותר.

כלומר, במשפחות שבהן ילד או ילדה לוקים בתסמונת, הסיכון שילד נוסף ילקה בה יכול להיות זהה לסיכון באוכלוסיה הכללית.

כיצד מאבחנים את המחלה בהריון?

כאמור, ישנן עשרות מוטציות גנטיות מוכרות שאותן ניתן לקשור באופן ישיר לחלק ניכר מהמקרים של hypomelanosis of Ito ולכן חשוב לעשות בדיקת מי שפיר ובדיקת צ'יפ גנטי / אקסום, במהלך ההריון.

מחובתו של הרופא הנשים בקופת החולים או בכל מסגרת פרטית, ליידע ולהסביר לאם ההריונית אודות האפשרות והחשיבותה לעשות בדיקת סיסי שלייה או דיקור מי שפיר, שכן באמצעותן ניתן יהיה לעשות גם צ'יפ גנטי או אקסום, ולאבחן מאות רבות של מוטציות גנטיות ובין השאר גם מוטציות "חדשות" וכאלה שמוכרות כמי שגורמות למחלה כאמור.

אשה בהריון שתלד ילדה או ילד, שיאובחנו רק לאחר הלידה עם סינדרום היפומלנוזיס ע״ש איטו, ולא עודכנה במהלך ההריון לגבי האפשרות לעבור את בדיקות גנטיות מכל סיבה שהיא, תוכל לטעון כי רופא הנשים שליווה את מעקב ההריון שלה התרשל ולתבוע פיצויים - הכל בהנחה ויתברר כי המחלה הנה בעלת רקע גנטי.

הימנעות של רופא הנשים ממתן הסבר מפורט אודות האפשרות לבצע בדיקת סיסי שליה / מי שפיר במהלך ההריון, כל הריון ללא יוצא מן הכלל, למעשה שוללת מהאם את האפשרות לקבל החלטות מושכלות וחשובות לגבי הריונה. העובדה שמשרד הבריאות נמנע מלפרסם הנחיה גורפת בנושא זה הנה בגדר מחדל רשלני, אך עובדה זאת אינה משנה את המציאות כפי שתיארנו.

חשוב ואף הכרחי להסביר להורים לעתיד על חשיבותן של הבדיקות הגנטיות, בין השאר לאור העובדה שניתן לאבחן באמצעותן מאות רבות של מוטציות גנטיות כבר בתחילת ההריון ובין השאר גם מוטציות DE NOVO, שאינן תורשתיות וכאלה שעלולות להוביל להתפתחות סינדרום היפומלנוזיס ע״ש איטו.

המחלה לא אובחנה בהריון ולא עשית בדיקות גנטיות?

במקרה של אבחון ילדה / ילד הלוקים בסינדרום הנדיר ע"ש איטו רק לאחר הלידה, חשוב לפנות ולהתייעץ עם עורך דין מנוסה בתחום הרשלנות הרפואית. יש לבחון את מהלך ההריון בהתאם לתיעוד הרפואי המלא, שאז ניתן לקבל אינדיקציה ברורה לגבי המידע שנמסר מהרופא לגבי הבדיקות הגנטיות כאמור.

במקרים שבהם יתברר כי הרופא, מסיבותיו הוא, לא יידע את האם לגבי האפשרות לבצע בדיקת סיסי שליה / מי שפיר ולגבי חשיבותן של בדיקות כמו צ'יפ גנטי ואקסום, סביר מאד שניתן יהיה לגבש עילה לתביעת פיצויים בשל רשלנות רפואית, כמובן שבהתאם להיקף הנזקים שנגרמו ויגרמו לילד/ה בשל הסינדרום.

חשוב לזכור כי למרות העובדה שהמדובר על מחלה נדירה מאד, שברוב המקרים אינה תורשתית, ניתן, בחלק גדול מהמקרים, לאבחן אותה עוד בשלב העוברי, ואם נשללה מהאם ההריונית האפשרות לעשות זאת, הרי שהמדובר על רשלנות רפואית לכאורה.

עורכי הדין במשרד סולר קפלינסקי רשלנות רפואית עומדים לרשותך בכל שאלה נוספת בנושא וניתן לפנות לקבלת ייעוץ משפטי דיסקרטי בכל מקרה של ילדה / ילד הלוקה במחלה.

עוד בנושא: רשלנות רפואית באבחון תסמונת רט במהלך ההריון

דרגו אותנו: | דירוגך () בוצע בהצלחה דירוג ממוצע (5) | דירוגים (1)

5 stars - based on 1 reviews

קראו עוד

סגור

רוצה להכיר את כל האפשרויות שבפניך ולקבל החלטה מושכלת? פנה/י אלינו:

"אי אפשר שלא להגיד תודה, עוד הפעם, על הטיפול המשפטי שלך ושל צוות המשרד בתביעת הפיצויים של הילד. האמנת מהרגע הראשון וניצחנו. קיבלנו פיצויים הרבה יותר גבוהים מהציפיות, בזכותכם"

ד.מ. סביון

"עו"ד אדרה רוט היקרה, אין מספיק מילים לתאר את הטיפול המקצועי והמסור שקיבלנו ממך לאורך 3 וחצי השנים האחרונות, בהן ניהלת תביעה מול בית חולים העמק בתבונה ובהצלחה רבה. עמדת לצדינו, את וצוות המשרד, תמיד ובכל עניין עד שהשגת את המטרה והפיצויים הראויים"

משפחת ב.ע. חדרה

"פנינו למשרדך מספר ימים לאחר שהילד אובחן עם פגיעה גנטית נדירה בכרומוזום 15. את היית זו שחשפה שהרופא שליווה את ההריון התרשל במילוי החובות שלו. היינו המומים. 22 חודשים אחרי, השגת לילד פיצויים שיעזרו מאד להבטיח את העתיד שלו. תודה מכל הלב"

בני הזוג בצרה

"קיבלנו המלצה על עורכת הדין אדרה רוט, ובחרנו בה לייצוג בתביעת רשלנות רפואית בגלל שהרופא לא אמר לנו שאפשר לעבור בדיקות גנטיות בהריון. אחרי מאבק משפטי לא פשוט מול קופת החולים, זכינו בפיצויים של כמה מיליוני שקלים ורצינו להגיד תודה ולהמליץ"

ב.פ. בני ברק

"עו"ד אדרה רוט ייצגה אותנו בתביעת רשלנות רפואית על רקע גנטי, כנגד גניקולוג בכיר וקופת חולים מכבי. זכינו להכיר מקרוב עורכת דין מנוסה, שעומדת בראש צוות מנוסה, שליווה אותנו בהליך המשפטי, דרך מומחים רפואיים ועד לפשרה מכובדת וראויה שאליה הגענו מול הנתבעים"

ל.ע יישובי הגולן

06 בנובמבר 2024

עורכי הדין שלנו עונים ...

עורכי הדין הבכירים בישראל בתחום הרשלנות הרפואית עונים לשאלות נפוצות בנושא רשלנות רפואית ונותנים ה...

קרא עוד

26 בדצמבר 2024

תביעת ביטוח סיעודי עבו...

עורכת הדין אדרה רוט מובילה בייצוג הורים לילדים בתביעות ביטוח סיעודי מול חברות הביטוח המבטחות את 4...

קרא עוד

03 בינואר 2025

איך אפשר לקבל החלטות ב...

איך אפשר לקבל החלטות חשובות במהלך ההריון אם לא מכירים את כל העובדות? כנראה שזה בלתי אפשרי ולכן חש...

קרא עוד

07 בינואר 2025

תנאי הביטוח הסיעודי הק...

ב-1 לינואר 2025 נכנסה לתוקף רפורמה נוספת, ששינתה את תנאי הביטוח הסיעודי הקבוצתי של כלל המבוטחים ד...

קרא עוד

09 בינואר 2025

פגיעה בגן SCN1A חשוב ל...

פגיעה מזערית בגן SCN1A עלולה להוביל לאפילפסיה ואוטיזם, ונחשבת לאחת הפגיעות הגנטיות הנפוצות. את הר...

קרא עוד

09 בינואר 2025

חסר או תוספת באחד ממאו...

באמצעות בדיקת צ'יפ גנטי ניתן לאבחן חסר או תוספת באחד מתוך מאות גנים, כאשר במצב כזה חובת הרופא ליי...

קרא עוד

12 בינואר 2025

אבחון פגיעה בגן SHANK3...

מחקרים הוכיחו כי 2-3 מכל 100 ילדים שאובחנו עם אוטיזם לוקים בפגיעה מהותית בגן SHANK3 הממוקם על גבי...

קרא עוד

12 בינואר 2025

20 גנים הכי נפוצים בהת...

המחקר הגדול והמקיף שנערך אי פעם, בדק והשווה נתונים של מעל 35000 בדיקות אקסום, ובודד את 20 הגנים &...

קרא עוד

19 בינואר 2025

פגיעה בגן CHD8 באזור 1...

עשרות מחקרים מאז 2017 הוכיחו כי מוטציות בגן CHD8 נפוצות מאד בקרב ילדים המאובחנים עם אוטיזם. האם י...

קרא עוד

19 בינואר 2025

1204 גנים מעורבים בהתפ...

לפניך הסבר מפורט, אודות רמת הסיכון המוכרת [2025] של 1204 הקשורים באופן ישיר להתפתחות אוטיזם בעובר...

קרא עוד

26 בינואר 2025

פגיעה בגן FMR1 עלולה ל...

פגיעה בגן FMR1 הנה אחד הגורמים הנפוצים ביותר להתפתחות אוטיזם, ולא רק בשל תסמונת האיקס השביר. הכיר...

קרא עוד

עורכי הדין שלנו לרשותך, בכל שאלה! פנה/י לקבלת ייעוץ משפטי אישי ותשובות בכל שאלה:

טלפון: 072-334-0001

פקס: 09-7487779

מתחם מיקסר, דולב 4 רעננה